Ga naar inhoud

Monitoring werelderfgoed

De status van Unesco Werelderfgoed brengt de verplichting met zich mee om de archeologische conditie van de kern- en bufferzones van de Neder-Germaanse Limes continu goed in de gaten te houden. Want verslechtering van de conditie vormt een bedreiging van de OUV en vraagt erom tijdig maatregelen te nemen. Daarom werkt de Nederlandse Limes Samenwerking aan een adequaat monitoringsprogramma in samenwerking met de Duitse partners.

Een eerste belangrijke stap is reeds gezet door de kernzones op te nemen in het reguliere monitoringsprogramma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In het kader van het programma Instandhouding Archeologische Rijksmonumenten heeft de RCE een nulmeting uitgevoerd door middel van opeenvolgend vooronderzoek, visuele inspectie en eventueel booronderzoek. Daarbij is gelet op de aspecten gaafheid, vegetatie, grondgebruik, potentiële bodemingrepen en fysieke verstoringen. De bevindingen zijn vastgelegd in een Instandhoudingsopgave, die beschikbaar wordt gesteld aan de eigenaar van het terrein en de desbetreffende gemeente. Met RCE is afgesproken dat ook de drie provinciaal beschermde kernzones in dit monitoringsprogramma zullen worden meegenomen. 

De Nederlandse Limes Samenwerking werkt aan richtlijnen voor de interpretatie van gegevens over groenbeheer en grondwaterstanden. Dit gebeurt in samenwerking met de Duitse partners van de Neder-Germaanse Limes maar ook in breder verband in het netwerk van de Frontiers of the Roman Empire.