Ga naar inhoud

KENNIS

De Rijn als noordgrens van het Romeinse rijk in Nederland en Duitsland wordt al sinds lange tijd in samenhang met andere delen van de grens onderzocht. Het grensgebied vormde immers een compleet militair landschap in het noorden van de provincie Neder-Germanië. De grensforten in Nederland stonden onder controle van een gouverneur in Keulen. Daarbij vormde de Rijn de gezamenlijke transportader richting de Noordzee.

Om samenwerking op dit terrein te continueren en te versterken bestaat de internationale Werkgroep Kennis (Knowledge) met de archeologisch verantwoordelijken van Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westphalen en Nederland.

De Werkgroep Kennis ontwikkelt een onderzoeksstrategie. Deze strategie moet de kennis over de Neder-Germaanse Limes vergroten en bijdragen aan de bescherming van het werelderfgoed. Daarnaast zullen de onderzoeksresultaten bijdragen aan de informatie die bezoekers en bewoners zullen verrijken.

De Werkgroep Kennis werkt momenteel (zomer – najaar 2024) aan de samenstelling van de Onderzoeksagenda Neder-Germaanse Limes (LGL-Research Themes and Questions) waarvan een eerste concept wordt verspreid ter consultering van de vakwereld. Daarnaast hebben de werkgroepleden plannen voor het uitwisselen van ervaringen ten aanzien van monitoring van de werelderfgoed-kernzones.

De informatie van de Werkgroep Kennis wordt in Nederland gedeeld in de Werkgroep Bescherming en de deelnemers aan het Limesoverleg. De leden van de Werkgroep Kennis hebben ook zitting in de Internationale Management Groep en de Bratislava-groep.

Meer informatie / contact: tom.hazenberg@limessamenwerking.nl