Ga naar inhoud

Werkgroep Bescherming

De kernwaarde van de Neder-Germaanse Limes zijn de archeologische resten in de ondergrond. Die resten dragen de geschiedenis van het Romeinse grenssysteem met castella, wegen, schepen en grafvelden. Deze geschiedenis vormt de Outstanding Universal Value (Uitzonderlijke Universele Waarde) op grond waarvan aan de Neder-Germaanse Limes de werelderfgoedstatus is toegekend. De archeologische resten zijn kwetsbaar omdat ze grotendeels bestaan uit grondsporen en vondstlagen met organisch vondstmateriaal zoals hout, leer en zaden. Gemeente, de provincies en de rijksoverheid beschermen dit archeologische erfgoed met hun beleid van Archeologische Monumentenzorg.

De Nederlandse Limes Samenwerking (NLS) heeft de Werkgroep Bescherming opgericht waarin deze overheden samen met andere specialisten de conditie van de archeologische resten van de Neder-Germaanse Limes kunnen monitoren. Ook biedt deze werkgroep de ruimte om beleid op elkaar af te stemmen, ervaringen uit te wisselen en actuele ontwikkelingen te bespreken. In de WG Bescherming komen de archeologen van de drie limes-provincies samen met de specialist van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Senior-Archeoloog van de NLS.

Hoewel de Neder-Germaanse Limes een transnationale Werelderfgoed-site betreft, is er voor gekozen de Werkgroep Bescherming separaat in Nederland te organiseren. De wet- en regelgeving verschilt dusdanig in beide landen, dat bespreking van concrete kwesties met de Duitse partners geen bijdrage levert. Internationale afstemming t.a.v. bescherming vindt plaats in de Internationale Management Groep.

De Werkgroep Bescherming komt vier keer per jaar bijeen en zal intensief samenwerken met de vertegenwoordigers van de gemeenten, die een vergelijkbaar overleg kennen in de provinciale Limesclusters.

Meer informatie / contact: tom.hazenberg@limessamenwerking.nl