Ga naar inhoud

Nederlandse Limes Samenwerking

De Nederlandse Limes Samenwerking (NLS) zet zich als siteholder van het Unesco Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes in voor bescherming, publieksbereik en kennisdeling. Het Managementplan Grenzen van het Romeinse Rijk - Neder-Germaanse Limes 2021-2027 link (onderdeel van het nominatiedossier voor de Werelderfgoed-status) is het uitgangspunt van alle activiteiten. Dit is uitgewerkt in Beleidskader en meerjarenbegroting 2024-2027 ‘Trots op Limes Werelderfgoed’. De kern van de NLS is de publiekrechtelijke samenwerking van de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Deze is vastgelegd in de gemeenschappelijke regeling Centrumregeling Limessamenwerking Unesco Werelderfgoed link. Voor de NLS is samenwerking met andere overheden en partners essentieel, waarbij het uitgangspunt is: ‘centraal wat moet, decentraal wat kan’. De Uitvoeringsagenda 2025 van de NLS is hier te downloaden.

De managementstructuur ziet er als volgt uit:

Lees meer over Stuurgroep, Managementoverleg en Limesoverleg

Sitebureau

Het Sitebureau is de ambtelijke uitvoeringsorganisatie van de siteholder, ondergebracht bij Centrumprovincie Utrecht. Het Sitebureau is de spil in het Limesnetwerk en bewaakt, faciliteert en stimuleert het behalen van de beleidsdoelen van de NLS. Samenwerking, netwerkvorming en kennisdeling zijn daarbij de belangrijkste instrumenten, maar er zijn ook bescheiden uitvoeringsbudgetten. Het Sitebureau wordt gevormd door Jelmer Prins (sitemanager), Mariëlla Beukers (coördinator Publieksbereik en Participatie), Tom Hazenberg (senior archeoloog / coördinator Kennis en Behoud) en Anne-Marie van Lemmen (projectmedewerker). Het Sitebureau laat zich bijstaan door de werkgroepen Publieksbereik en Bescherming.

Lees meer over de werkgroep Publieksbereik en de werkgroep Bescherming

Kwaliteitsteam

Het Kwaliteitsteam is onafhankelijk en bestaat momenteel uit drie personen, met expertise op het gebied van publieksbereik & interpretatie, landschapsontwerp & interpretatie, en musea & archeologie. Het team kan per casus worden uitgebreid met relevante experts. Het Kwaliteitsteam adviseert partners en stakeholders over de thema’s ruimtelijke kwaliteit en kwaliteit van presentaties. Uitgangspunt is het Interpretatiekader Neder-Germaanse Limes. Het Sitebureau treedt op als opdrachtgever van het team.

Lees meer over het Kwaliteitsteam

Samenwerkingspartners

De belangrijkste samenwerkingspartners zijn er teveel om op te noemen: de eigenaren van Werelderfgoed-locaties en de musea, bezoekerscentra en onderwijsinstellingen die verbinding leggen met publiek. De ambities van de NLS kunnen alleen werkelijkheid worden in nauwe samenwerking met deze Limesgemeenschap. Daarnaast werkt de NLS internationaal samen met de Duitse partners van het Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes en met de Bratislava-groep, het wetenschappelijke adviesorgaan voor de Frontiers of the Roman Empire. Binnen Nederland is samenwerking met Rijk, provincies en gemeenten essentieel voor het behalen van de beleidsdoelen van de NLS. Op operationeel niveau werkt de NLS samen met de provinciale erfgoedhuizen, de Stichting Werelderfgoed Nederland en Stichting Forten Nederland.

Lees meer over internationale samenwerking met Duitsland en Bratislava-groep

Lees meer over samenwerking met Rijk, provincies en gemeenten

Lees meer over samenwerking met provinciale erfgoedhuizen, Stichting Forten Nederland en Stichting Werelderfgoed Nederland.