Ga naar inhoud

PUBLIEKSBEREIK

De Neder-Germaanse Limes bestaat in Nederland uit 19 beschermde locaties die onderdeel uitmaken van het Unesco Werelderfgoed. Daarnaast zijn er vele andere locaties die geen Unesco Werelderfgoed zijn. Samen vormen zij het unieke archeologische monument dat van Katwijk aan Zee tot Zevenaar door ons land loopt. Op veel plaatsen is de Limes zichtbaar gemaakt en zijn de bijzondere archeologische vondsten tentoongesteld in musea. Al deze locaties samen vertellen het rijke en boeiende verhaal van de Limes.

Interpretatiekader

Om het verhaal van de Limes zo helder en eenduidig mogelijk naar het publiek te brengen, is al ruim voor de toekenning van de werelderfgoedstatus een zogenaamd Interpretiekader samengesteld. Dit Interpretatiekader is een samenvatting van de huidige stand van kennis omtrent de Limes, omgezet in thema’s die handvatten bieden voor publiekspresentaties. Deze thema’s zijn gebaseerd op de archeologische en historische kennis die over de Limes voorhanden is. Het Interpretatiekader wordt momenteel door het Kwaliteitsteam herzien, samen met onze Duitse partners. Het huidige Interpretatiekader is hier te downloaden. Meer over het Kwaliteitsteam treft u hier.

Promotiemiddelen

Om de Limes onder de aandacht van het publiek te brengen en om de talrijke kleine en grote locaties daarin te ondersteunen, worden centraal een aantal promotiemiddelen ontwikkeld. Deze producten zijn bedoeld als ondersteuning van het verhaal van de Neder-Germaanse Limes als geheel. Meer over onze promotiemiddelen op de pagina Promotiemiddelen.

Routes

Om de Limes te leren kennen is een wandeling of fietstocht een mooi uitgangspunt. Lokaal en regionaal zijn al vele routes ontwikkeld. Landelijk ondersteunt de Nederlandse Limes Samenwerking de lange afstandswandelroute, LAW 16, ontwikkeld door Wandelnet. Dit Romeinse LImespad loopt dwars door ons land langs de Limes. Lees hier meer over deze routes.Daarnaast wordt in samenwerking met het Fietsplatform de mogelijkheid onderzocht de eerder ontwikkelde lange afstandsfietsroute opnieuw uit te rollen en van markering te voorzien.

Buitenborden

De Nederlandse Limes Samenwerking stimuleert een uniforme en eenduidige communicatie over de Neder-Germaanse Limes als Unesco Werelderfgoed. Daarom is voor informatiepanelen in de buitenruimte een vaste vormgeving ontwikkeld en zijn korte basisteksten opgesteld. Alle informatie over deze buitenborden en de bekostiging door de Nederlandse Limes Samenwerking tref je op deze pagina.

Educatie

Zowel voor scholieren als voor individuele kinderen is speels en informatief materiaal ontwikkeld om kennis te maken met de Limes. Op deze pagina tref je meer informatie.