Rijk, provincies en gemeenten
Koninkrijk der Nederlanden
De bescherming van het Werelderfgoed wordt geborgd in Erfgoedwet en Omgevingswet (en bijbehorende besluiten). De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verleent ‘bindende adviezen’ aan gemeenten over ontwikkelingen op archeologische rijksmonumenten. De Rijksdienst vervult ook een cruciale rol in de fysieke monitoring van het Werelderfgoed en in kennisdeling. Het Rijk is ook de controleur van de NLS: als wij de taken van siteholder niet goed uitvoeren, zullen we worden aangesproken door het Rijk, op eigen initiatief of op verzoek van Unesco. De rapportages aan Unesco door de siteholder lopen via het Rijk.
Provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland
De provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland vormen niet alleen samen de NLS, maar zijn ook zelfstandig samenwerkingspartners, met belangrijke taken op het gebied van bescherming en publieksbereik. In hun Omgevingsverordeningen formuleren zij instructieregels voor gemeenten en zien erop toe dat die worden verwerkt en gehandhaafd, ook vanuit de wettelijke rol van interbestuurlijk toezichthouder. Daarnaast leveren provincies een belangrijke bijdrage aan het zichtbaar en beleefbaar maken van de Limes, op basis van eigen beleid.
Gemeenten
Gemeenten vervullen een cruciale rol in het goed management van de Limes. De twaalf Limes-Werelderfgoed-gemeenten hebben op verzoek van de NLS voor Werelderfgoed-sites binnen hun grenzen Individuele Management Plannen opgesteld. Met betrekking tot bescherming en beheer zijn zij het bevoegd gezag.