Verhaal van Nederland over Romeinen en de Limes
Vanavond, 2 februari, start de nieuwe serie Het Verhaal van Nederland. In deze 10-delige televisieserie neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. In aflevering 2 komt ook de tijd van de Romeinen en Bataven (50 v. Chr. – 500) aan bod en volgen we het spoor van de Romeinen in Nederland. Zij brengen ons land een nieuwe cultuur en ook nieuwe bewoners. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de Romeinse tijd onder onze voeten terug te vinden. Maar waarom zijn de Romeinen opeens uit onze geschiedenis verdwenen? Batavenburg was ooit een stad bij het huidige Nijmegen. Nu liggen er allerlei schatten uit de Romeinse tijd in Museum Het Valkhof. Een conservator vertelt alles over de kopstukken, zoals glaskunst en een echte ruiterhelm die werd gedragen door de Bataven. Daan neemt ons mee naar de oude Valkhofburcht. Een belangrijk monument voor Nijmegen, maar ook waardevol voor de geschiedenis van Nederland. In de bossen van Heumensoord vertelt Daan over de opstand van Julius Civilis. Tot slot daalt Daan af onder de Grote Kerk van Elst. Hier bekijkt hij de indrukwekkende overblijfselen van twee Bataafse tempels. In de Romeinse tijd vierden mensen hier religieuze feesten en brachten offers aan Hercules.
Podwalk Nijmegen: De Romeinse stad
Bij de serie verschijnt een reeks podwalks. Een daarvan is gewijd aan Nijmegen. Daan Schuurman neemt je opnieuw mee, maar nu via een podwalk, op een historische wandeling en vertelt je alles over de Romeinse cultuur en de sporen daarvan in Nijmegen. Tijdens een wandeling van 5 kilometer door Nijmegen hoor je het verhaal van de Romeinen in Nederland. En ga je op zoek naar de sporen die de Romeinse cultuur in Nijmegen heeft achtergelaten.Start en eind van de wandeling is de Lentse Warande, 6663 Lent (tussen verlengde Waalbrug en Spoorbrug).
App downloaden
De audiotours zijn te beluisteren via de gratis podwalks app Het verhaal van Nederland. De app moet eerst gedownload worden voordat je kunt gaan wandelen. Download hem in de App Store of Play Store of gebruik deze qr code.
Kijk voor meer informatie over Het verhaal van Nederland op hetverhaalvannederland.nl