Ga naar inhoud

Terugblik Limesdag 2024

| Redactie

De landelijke Limesdag 2024 vond dit jaar plaats op donderdag 28 november in de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar en werd door ruim 140 mensen bezocht. Archeologische vindplaatsen in Zevenaar zijn onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed de Neder-Germaanse Limes. Bovendien zijn hier zeer recent de vondsten in Herwen-Hemeling gedaan, die duiden op een grote concentratie van tempels bestemd voor de bewoners langs de Limes.

Het overkoepelende thema van de dag was: 'Samen werken aan de toekomst van ons Romeins erfgoed'. Tijdens de dag deelden diverse sprekers vanuit verschillende sectoren hun kennis en inzichten. Tevens werden nieuwe producten gelanceerd en maakten de aanwezigen kennis met door AI gegenereerde Romeinse inwoners van ons land.

Wethouder Arthur Boone en gedeputeerde Peter Drenth openden de Limesdag 2024.

De Gelderse gedeputeerde Peter Drenth en wethouder Arthur Boone van Zevenaar openden de dag. Peter Drenth maakte bekend dat de gedeputeerden van de drie Limes provincies – verenigd in de Nederlandse Limes Samenwerking – meer budget hebben vrijgemaakt voor de marketing van de Limes. Marc Wingens, directeur van Erfgoed Gelderland, ging vervolgens in gesprek met Jelmer Prins, sitemanager van het UNESCO-werelderfgoed. Wat hem betreft mogen we met meer trots de werelderfgoedstatus uitdragen.

Creatief strateeg Jeroen van Geel verkende hoe nieuwsgierigheid, verbeelding en inlevingsvermogen ons helpen om buiten de gebaande paden te denken. Met gebruikmaking van AI creëerde hij een aantal Romeinse personages, die ons hielpen verbindingen te leggen in heden en verleden. Kennismaken met zijn Romeinse gesprekspartners kan nog via Limes Vivus. Reacties op dit experiment zijn zeer welkom!

De nieuwste inzichten rondom Herwen-Hemeling, waar het onderzoek naar de talloze tempels die er gevonden zijn nog dagelijks verrassingen in petto heeft, werden gepresenteerd door Sigrid van Roode en Eric Norde. Zij kondigden tevens een publicatie voor een breed publiek aan, die in de loop van 2031 zal verschijnen.

Jeroen Bootsma, coördinator Werelderfgoed bij de RCE, spreekt over 'Werelderfgoed. En nu?'

In de deelsessies verkenden de deelnemers diverse aspecten van het samenwerken aan werelderfgoed. Thema’s als beheer en behoud, innovatie, publieksbereik en kennis werden uitgediept. Daarnaast kon een rondleiding gemaakt worden door de vernieuwde opstelling van het Liemers Museum. In dit museum worden vondsten getoond van negen archeologische vindplaatsen. De kern wordt gevormd door vondsten uit Herwen-de Bijland en Herwen-Hemeling. Begin 2025 vindt de officiële opening van de tentoonstelling plaats.

Conservator Jan Verhagen leidt de deelnemers langs de vernieuwde opstelling van het Liemers Museum

Eén van de doelstellingen van de Nederlandse Limes Samenwerking is het uitdragen van het belang van dit werelderfgoed. Om kinderen van 9 tot 99 kennis te laten maken met de Limes presenteerden Erfgoedhuis Zuid-Holland, Landschap Erfgoed Utrecht, Erfgoed Gelderland en RomeinenNU een nieuwe educatieve film. De film is hier te bekijken.

Wandelen en fietsen zijn twee van de beste manieren om het archeologisch monument de Neder-Germaanse Limes te verkennen. Wandelnet lanceerde deze middag het vernieuwde lange-afstandspad langs de Romeinse Limes (LAW 16), met een promotiefilm en de overhandiging van het eerste exemplaar van een brochure aan de Utrechtse gedeputeerde Rob van Muilekom en de Nijmeegse wethouder Tobias van Elferen als leden van de Stuurgroep van de Nederlandse Limes Samenwerking. Zij ontvingen ook het eerste exemplaar van de Routegids Limes, met 12 korte wandel- en fietstochten in de drie Limesprovincies. De gids werd door Forten Nederland in opdracht van de Nederlandse Limes Samenwerking samengesteld en zal in maart 2025 worden verspreid onder onze partners.

Vlnr Dea Stam (Wandelnet), wethouder Tobias van Elferen van Nijmegen, gedeputeerde Rob van Muilekom (Provincie Utrecht) en Juke van Niekerk (Forten Nederland)

De deelnemers aan de Limesdag gingen niet met lege handen naar huis. Speciaal voor de gelegenheid liet de Provincie Gelderland een kerstboom-ornament vervaardigden van één van de opgegraven altaren in Herwen-Hemeling. Samen met de Routegids Limes en de LAW-brochure kreeg iedere deelnemer een ornament mee naar huis, in een fraai linnen tasje van de Baadster, het kunstwerk dat sinds 2022 de Limes memoreert in de recreatieplas De Bijland in Zevenaar.

De volgende Limes Werelderfgoeddag zal plaatsvinden op 9 oktober 2025 in de provincie Zuid-Holland.

Sigrid van Roode (Provincie Gelderland) toont het kerstornament in de vorm van een Romeins altaar, gevonden bij Herwen-Hemeling

Foto's Ron Sanders